BOEi blaast nieuw leven in voormalige kerk van Gerrit Rietveld

BOEi blaast nieuw leven in voormalige kerk van Gerrit Rietveld

De Hoeksteen is een opvallend gebouw in Uithoorn, dat ontworpen is door Gerrit Rietveld. Hoewel de architect geen ervaring had met het ontwerpen en bouwen van kerken, kreeg hij de opdracht van de kerkelijke gemeente Uithoorn gegund. Rietveld heeft zijn gebouw, getiteld De Hoeksteen, nooit in werkelijke staat gezien, want de architect overleed tijdens de bouw. Nadat er een tijd een bibliotheek in had gezeten, werd BOEi in 2017 eigenaar van de zogenaamde kubus van Uithoorn. Doelstelling is het gebouw te restaureren naar de oorspronkelijke staat, om zodoende een centrale rol in de gemeente Uithoorn te gaan vervullen: de nieuwe hotspot van Uithoorn.

BOEi is een maatschappelijke onderneming gericht op herbestemming van industrieel, agrarisch en cultureel erfgoed. “Wij geven gebouwen nieuwe functies”, zegt Sylvia Pijnenborg, Directeur Religieus Erfgoed bij BOEi. Restauratie en herbestemming gebeurt met veel oog voor authenticiteit, duurzaamheid, kwaliteit en innovatie. Het in Amersfoort gevestigde BOEi, dat inmiddels 25 jaar bestaat, is dankzij aandeelhouders de trotse eigenaar van zo’n 80 gebouwen in Nederland. “De aandeelhouders krijgen geen rendement. Wat ze er voor terugkrijgen, is een goed gevoel door het behoud van cultureel erfgoed en het is een invulling van maatschappelijk verantwoord ondernemen.”

Centrale plek
De Hoeksteen is altijd een plek van ontmoeting geweest; eerst als kerk en theater, later als bibliotheek. De gemeente Uithoorn uitte de wens dat het gebouw een centrale plek moest worden waar inwoners van Uithoorn en bezoekers van buiten zich thuis voelen. Daarom werd er een tender uitgeschreven met een aantal kaders en richtlijnen. Het gebouw moest gerestaureerd worden en een maatschappelijke functie krijgen. De tender leverde een aantal inzendingen op. De winnaar ging enthousiast aan de slag, maar kwam er al snel achter dat zij de middelen niet had om de restauratie te bekostigen. Daarop werd BOEi ingeschakeld. Mede door subsidie van de Stichting Leefomgeving Schiphol en een bijdrage van de BankGiro Loterij kwam het plaatje rond.

Lees meer

 


Reacties